Warning: Constant WP_MEMORY_LIMIT already defined in /home/omakuntout/domains/omakuntoutus.fi/public_html/wp-config.php on line 109

Warning: Constant WP_MAX_MEMORY_LIMIT already defined in /home/omakuntout/domains/omakuntoutus.fi/public_html/wp-config.php on line 110
Kantapääkipu vaivaa? Mitä on plantaarifaskiitin hoito? | Omakuntoutus
plantaarifaskiitin hoito, plantaarifaskiitti lepo, kantapääkipu

Jalkapohjan kipu tai kipu kantapään alla voi olla merkki plantaarifaskiitista. Oireina tällöin voivat olla esimerkiksi jalkapohjan kipu aamulla tai kantapään kipu kävellessä, lisäksi usein kipu pitkään seistessä, hyppimisen tai juoksun aiheuttama kipu on yleistä. Aikaisemmin ollaan ajateltu, että kantakalvon tulehdus tai luupiikki voisivat olla syynä plantaarifaskiittiin, mutta nykyisellään tiedetään, että rasitus vaikuttaa kokonaisuudessaan tulehdusta tai luupiikkiä enemmän. Mutta miten kantapääkipu voitaisiin saada pois? Mistä osista on hyvä plantaarifaskiitin hoito koottu?

Plantaarifaskiitin hoito vaatii kuormitusta

Tähän vastaus on hassu, sillä vaikka jalkapohjan kipu on usein suurimmaksi osaksi rasituksen aiheuttamaa, on tehokkain tunnettu hoitokeino rasittaa jalkapohjaa harjoittelemalla! Tulehdus tai mahdollinen röntgenkuvassa näkyvä luupiikki eivät estä harjoittelua. Avainasemassa kantapääkivun vähenemisessä ja plantaarifaskiitin hoidossa on kuitenkin oikeanlainen harjoittelu ja vääränlaisen kuormituksen välttäminen tarpeen mukaan. Plantaarifaskiitin hoito ei saisi olla pelkkää lepoa, jäätä, pallonpyörittämistä ja venytyksiä. Tämä johtuu siitä, että ilman oikein suunniteltua lihasharjoittelua, ei jalkapohjan kalvon rasituksensietokykyä pystytä nostamaan kuormituksen vaatimalle tasolle.

Kantakalvon tulehdus hoituisi levolla, mutta plantaarifaskiitti ei!

Onneksi kantakalvon tulehdus ei myöskään ole kivussa pääroolissa ja plantaarifaskiitin hoito ei noudata tulehduksen hoitolinjoja. Miksi? No, jos vaivana olisi kantakalvon tulehdus, hoidettaisiin tulehdusta levolla ja levon taas ei ole havaittu auttavan jalkapohjan kipuun. Näin ollen asteittain etenevä pohjelihaksen oikealla tavalla ja tekniikalla toteutettu harjoittelu on paras ja tehokkain vaihtoehto! Ja kannustuksen sanasena, toipuakseen ei siis ole tarpeen yrittää välttää kaikkea liikuntaa – varsinkaan sellaista joka ei aiheuta selkeää kipua tai josta muuten nauttii paljon!

Minkälaista oikeanlainen plantaarifaskiitin harjoittelu sitten lopulta on? Kuinka paljon pitäisi harjoitella? Mitkä ovat oikeita liikkeitä? Itsenäisesti netistä etsimällä voi olla vaikea saada selkeää kuvaa. Havaintomme mukaan yleisimmin annetut ohjeet eivät ole niitä, jotka olemme työssämme todenneet tehokkaiksi ja joita myös luotettavat tutkimustulokset puoltavat.

Plantaarifaskiitin hoito lähtee siis liikkeelle harjoittelusta ja riittävän kuormittava harjoittelu on hoidon keskeisin kulmakivi. Harjoitustyylejä voi olla monia, mutta tärkeintä on, että ne perustuvat aktiiviselle harjoittelulle ja nimenomaan jalkapohjalla sijaitsevan kantakalvon kuormitukselle.

Jalkapohjan kivun hoito netissä?

plantaarifaskiitti harjoittelu, plantaarifaskiitin hoito, plantaarifaskiitin harjoittelu netissä, plantaarifaskiitin hoito netissä
Plantaarifaskiitin hoito onnistuu kuormittamalla ja harjoittelemalla. Oikeat harjoitukset ovat onnistumisen a ja o.

Olemme koonneet nämä harjoitukset OmaKuntoutus.fi -verkkovalmennuksiin sinulle yksinkertaiseen ja selkeään pakettiin. Valmennus etenee koko ajan kuormittavammaksi ja neuvomme samalla etenemisessä. Plantaarifaskiitin hoito-ohjeet etevät tarpeen mukaan staattista harjoituksista jarruttaviin ja siitä aina hitaisiin ja korkeakuormitettuihin sekä tarkasti rytmitettyihin treeneihin, joiden avulla palautetaan jänteen ja lihaksiston toimintakykyä.

Kenkää plantasrifaskiitille -verkkovalmennus alkaa tietopaketilla, joka lisää ymmärrystäsi vaivaan johtaneista syistä ja kantapääkipuun vaikuttavista tekijöistä. Tämän jälkeen valitaan sopiva aloitustaso harjoittelulle ja jokainen harjoitusvaihe sekä siirtyminen ohjeistetaan sekä videoiden avulla että myös kirjallisesti.


Jos kiinnostuit, kannattaa tutustua Kenkää plantaarifaskiitille -valmennukseen tarkemmin (johon pääset tutustumaan tästä)!