Warning: Constant WP_MEMORY_LIMIT already defined in /home/omakuntout/domains/omakuntoutus.fi/public_html/wp-config.php on line 109

Warning: Constant WP_MAX_MEMORY_LIMIT already defined in /home/omakuntout/domains/omakuntoutus.fi/public_html/wp-config.php on line 110
Mikä on plantaarifaskiitti? | Omakuntoutus
Plantaarifaskiitti, jalkapohjen kipu voi häiritä liikuntaharrastuksia merkittävästi, harjoittelu auttaa.

Plantaarifaskiitti on nimitys jalkapohjassa tuntuvalle kantapään kivulle. Nimi itsessään on hiukan harhaanjohtava, mutta toisaalta, kyseessä on vain nimi. Tästä tarkemmin alempana. Kudostasolla kantapään kipu johtuu jalkapohjalla pitkittäin kulkevan kantakalvon ärsyyntymisestä ja vaikka vaiva voi olla viheliäinen ja pitkä, sitä voidaan hoitaa täysin omatoimisesti.

Mistä plantaarifaskiitti tai sen aiheuttama jalkapohjan kipu johtuu?

Aikaisemmin ajateltiin että kantapäässä röntgenkuvissa näkyvä kantaluupiikki voisi olla syynä kipuihin. Näin ei kuitenkaan ole – luupiikki voi löytyä sekä kivuliaasta että kivuttomasta jalasta otetusta kuvassa. “Plantaarifaskiitti”-nimi taas viittaisi tulehdusperäiseen syyhyn, mutta merkittävästä tulehduksesta harvoin on kuitenkaan kyse. Mistä siis on kyse?

Plantaarifaskiitti on tyypillisimmillään kuormitusperäinen ongelma, jossa kantakalvoon kohdistuu joko pitkän aikaa liikaa rasitusta tai rasituksen määrä kasvaa liian nopeasti. Myös liian pitkään kestänyt liikkumattomuus, eli alikuormittaminen, voi altistaa vaivan synnylle jo pienelläkin kuormitusmuutoksella. Yleensä, jos kantapään kipu häiritsee ja syynä on plantasrifaskiitti, kipu on pahimmillaan aamuisin ensimmäisten askelien aikana. Lisäksi liikunnan aloittamisen yhteydessä sekä liikunnan jälkeen kipu saattaa tuntua voimakkaampana. Plantaarifaskiitille ei ole harvinaista, että pitempään seistessä kantapääkipu alkaa hiljalleen hiipiä jalkapohjalle.

Vaikka kyseessä on kuormitusperäinen vaiva, tarvitaan myös sen hoitamiseen kuormitustam joskin hieman erilaista, kuin mistä jalkapohjan kipu on aiheutunut. Itse asiassa juurikin koska kyse on kuormitusperäisestä vaivasta, siitä on myös vaikea päästä eroon pelkällä levolla, venytyksillä tai kuminauhaharjoituksilla.

OmaKuntoutus.fi nettivalmennus tarjoaa apua plantaarifaskiittiin

Jos etsit uutta ja tehokasta tapaa helpottaa kantapään kipua, olet löytänyt oikean paikan. Olemme kehittäneet uudenlaisen, asteittain etenevän ja tutkittuun tietoon perustuvan omatoimisesti toteutettavan verkkovalmennusohjelman kotona onnistuvaan kuntoutukseen.

Ohjelma alkaa info-osioilla, joissa kerromme lisää jännevaivoista ja niiden luonteesta. Minkä jälkeen kerromme tarkemmin nimenomaan plantaarifaskiitista ja etenemme sen harjoitteluun. Kerromme miten käytät ohjelmaa ja kuinka etenet sen vaiheista toiseen. Harjoitukset on porrastettu asteittain eteneviksi ja lisäksi olemme koonneet mukaan valikoiman oheisharjoituksia muille kehon osa-alueille. Lisäksi saat linkin, jonka avulla pääset liittymään suljettuun Facebook-ryhmään. Lue lisää täältä.