Warning: Constant WP_MEMORY_LIMIT already defined in /home/omakuntout/domains/omakuntoutus.fi/public_html/wp-config.php on line 109

Warning: Constant WP_MAX_MEMORY_LIMIT already defined in /home/omakuntout/domains/omakuntoutus.fi/public_html/wp-config.php on line 110
Mitä jänteet ovat? Miksi ne kipeytyvät? | Omakuntoutus

Jänteet pääpiirteissään…

Jänteet ovat tiukkaa ja vahvaa sidekudosta, joka yhdistää lihaksen luuhun ja välittää lihaksen tuottaman voiman luuhun. Tuo voimanvälitys mahdollistaa luiden välisen liikkeen ja siten myös meidän liikkumisen. Jänteistä kuuluisimpia lienevät mahtipontisen ja myyttisen historian omaava akillesjänne ja usein etenkin liikunnallisia lapsia, nuoria ja aikuisiakin häiritsevä polvijänne.

Jänteitä on kuitenkin käytännössä kaikkien lihasten yhteydessä, ei vain niillä alueilla, joissa voimme nähdä panta- tai narumaiset tiukat jänteet. Helpoiten jänteet näkee ihon alla juuri akillesjänteen ja polvijänteen osalta, mutta myös kyynärvarren ja ranteen alueella ranteen ja sormien lihasten jänteet erottuvat toisinaan selvästi. Vaikka äkkiseltään niin ei välttämättä ajattelisi, mutta myös olkapäässä tai jalkapohjassa on jänteitä. Plantaarifaskiitti, eli jalkapohjassa tuntuva kipu kantakalvon alueella, on myös jänteen kiputila. Samoin tenniskyynärpää on jännekipu. Harva ehkä ajattelee että kantapääkipu johtuukin jänteistä?

Jänteiden tehtävä

Jänteet on suunniteltu kestämään paljon kuormaa ja niiden hyvä kuormituksen kesto johtuu niiden rakenteesta, jossa vahvat kollageenisäikeet ovat järjestäytyneet tiivisti toistensa kanssa samaan suuntaan. Tämä antaa jänteille suuren vetolujuuden. Mutta jänteetkään eivät ole tuhoutumattomia vaan kuten yllä mainittiin, monet kaikkien meidän tuntemista kiputiloista voivatkin kohdistua nimenomaan jänteisiin. Olemme aikaisemmin kirjoittaneet jännekivuista ja niiden syistä tarkemmin (voit tutustua aiheeseen blogissa tai lukea, mitä jännekipujen kanssa kannattaa huomioida). Jos kärsit jännekivuista, kannattaa tutustua plantaarifaskiitin, akillesjänteen ja tenniskyynärpään harjoitteluun tähtääviin verkkovalmennuksiin.

Jänteen kipeytyessä sen tiivis rakenne saattaa muuttua ja jänne voi turvota. Tällöin säännöllinen rakenne muuttuu epämääräisemmäksi ja jänteeseen sitoutuu nestettä. Onneksi tämä ei silti merkittävästi muuta jänteen vetolujuutta. Tämän takia jännekipuisen harjoittelukin onnistuu turvallisesti ja jännekipuihin suositellaankin ensisijaisena hoitona riittävän raskasta ja säännöllistä harjoittelua.

OmaKuntoutus.fi -verkkovalmennuksissa olemme luoneet juuri Sinulle tarkoitetut harjoitteluohjelmat plantaarifaskiitin, tenniskyynärpään ja akillesjännekivun omatoimiseen harjoitteluun. Harjoitusohjelmat saat vuodeksi käyttöösi ja ne toimivat millä tahansa laitteella koska vain, kunhan pääset nettiin. Ohjelmat sisältävät tietoa, räätälöidyt harjoitteet sekä mm. pääsyn Facebook-tukiryhmään. Ja mikä parasta, saat tämän kaiken käyttöösi yhden fysioterapiakäynnin hinnalla.